Сулица

 • КМЕТ

  kmet Sulica 1ИВАНКА ДЕЧЕВА ИВАНОВА 

  Адрес  п.к. 6062 с. Сулица
  Телефон (041112) 329;
  Моб. телефон 0885901221

   

  СЕЛО СУЛИЦА
  Разстояние от столицата – 240 км
  Разстояние от Стара Загора – 17 км
  Надморско равнище – 575 м
  Площ на селото – 45 ха

   

  Сулица се намира сред красива природа с чист въздух, много билки и цветя и предоставя чудесна възможност за екотуризъм. Селото е разположено на варовит терен. Климатът е умерен - със снежна зима и прохладно лято. Околността е богата на горски плодове - дрян, дива круша, дива ябълка, диви цветя - теменужка, минзухар, циклама. Поляните изобилстват от диви ягоди през пролетта и дъхави билки през лятото. След дъжд се появяват множество видове гъби - печурките, челядинките, сърнела.

 • ИСТОРИЯ

  SULICA rtjur

  Първото наименование на селото, което помнят по-възрастните хора е било "Сунгуларе". То било населено първоначално само от турци, като след изселването им тук започват да се установяват хора от района. Едно от първите имена на селото според преданието било "Обирово". То произлязло от факта, че в развитието на селото имало период, през който много от отседналите в местния хан пътници били обирани и ограбвани от обирджии и крадци. По-късно, около 1922 - 1923 год., Обирово се преименува на Сулица /с ударение на първата сричка/. Името от латински означава късо бойно копие, с което били въоръжавани навремето римските войници. SULICA rtjТова са метални копия, които се подреждат в специален калъф и се носят отляво за по-лесен достъп по време на бой. През шейсетте и седемдесетте години на миналия 20-ти век на мястото на изсечените естествени гори е направено изкуствено залесяване с иглолистни дървета - главно черен бор. Археологически находки, намерени в землището на селото датират от повече от 6500 - 7000 години. В съседство, само на 4 - 5 км от землището на Сулица, е открита най-старата медна мина в Европа, където преди 7000 - 8000 години се е добивала руда за производство на метал. В района на с. Сулица има много мегалитни тракийски светилища във вид на кромлехи и менхири. Най-значимото археологическо откритие в землището на селото е мраморен идол отSULICA jsrj 5000 - 4500 г. преди Христа. В местността "Богородична стъпка" /известна още като "Стъпката на Крали Марко"/ са се изработвали саркофази като намерените в гробниците на тракийските вождове в Розовата долина. Един повреден и неизползван по предназначение капак на саркофаг и до сега може да се види на това място. Добре известно място за религиозно преклонение от древността, сега в местността има изграден параклис. 

   

 • КУЛТУРА

  SULICA 111111Народно читалище "Пробуда"
  Културното средище на село Сулица е Народно читалище "Пробуда".
  Основано е през месец ноември 1928 год. от учителите ентусиасти Димо и Роза Димови заедно с будните за времето си жители на селото Кольо Костадинов, Кольо Иванов, Иван Колев /алагенеца/, Минчо Стойков, Борис Ранчев, Нончо Коев, Миньо Марков и други.
  Първоначално се помещава в училището, но от 1962 год. има своя сграда с киносалон със сцена и 103 места. В миналото е разполагало с женски хор и театрален състав с активна концертна и театрална дейност. Гостували са със свои постановки в околните села. SULICA sdtjmasrjЧиталището е награждавано с много отличия, грамоти, ордени, поздравителни адреси.
  Днес жените от клуб "Бялата роза" и групата за автентичен фолклор, облечена с традиционната носия на селото, поддържат и развиват обичаите, културата и бита, съхраняват и българския дух под ръководството на председателя на читалището Иванка Тодорова и секретаря Иванка Дечева. Активистите участват в конкурси, събори, поздравяват населението по празници, гостуват на съседни села. В програмата им за работа влиза и подготовката на информационни табла, отбелязването на бележити дати и събития, както и празнуването на рождени дни.
  SULICA fjrtКъм читалището са създадени също коледарска и лазарска група. Със събраните средства подпомагаме културно-масовата дейност на читалището.
  Библиотеката разполага с 4 203 тома, читателите са 79, от които 31 деца. Културното средище поддържа връзки с библиотеките към читалищата на: с. Казанка и с. Старозагорски мин. бани. През ваканциите и почивните дни се посещава от много ученици, които намират нужната литература. Организират се лятно училище, здравни беседи, занималня с разнообразни игри, изнасят се пиеси и сценки, дневни дискотеки, походи из околността.
  През 2006 год. фондация "Земя завинаги" с изп. директор Диана Искрева осъществи1S изграждането на екосан система към читалището ни - първата в България, която сега се ползва и показва като образец за построяването на подобни в страната ни.
  От ноември 2008 год. читалището разполага с компютърна техника по спечелен проект към Министерството на културата. От ноември 2008 год. читалището има телефонен пост и интернет. Телефонът е: (04111)22 06.
  Празник на селото е 11 май - "Св.Св. Кирил и Методий". 
 • БИЗНЕС

  SULICA jkytjkВ Сулица има фирма за производство на вар, за добиване на пчелен мед  и за добив на дърва за огрев.

  ИНИЦИАТИВИ

  В Сулица още от 2000-та година се строи църква, наречена вече "Св.Св. Кирил и Методий", която поради липса на средства стои незавършена. От 2008 г. новото настоятелство провежда акция за събиране на дарения за църквата.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...