Богомилово

 • КМЕТ

  Kmet Bogomilovo
  ПЕТЪР ВАСИЛЕВ КОЕВ
   
  Роден на 20.04.1957 г. в с. Богомилово, женен с две деца.

   

  Адрес п.к. 6097 с. Богомилово
  Телефон (04123) 2260;

  Моб. телефон 0885901234

  Електронна поща peter_sz@abv.bg 
  В кметството има секретар и технически сътрудник.

   

  СЕЛО БОГОМИЛОВО
  Разстояние от столицата: 250 км.
  Разстояние от Стара Загора: 4 км.
  Надморско равнище: 250 м.
  Климат: умерен
  Почва: чернозем
  Площ на селото: 1000 дка 
 • ИСТОРИЯ

  1 BOGOMILOVO Селото е разположено в подножието на Средна гора на 250 м. надморска височина с интересен релеф. Разположено е от двете страни на магистрален път II Бургас – Пловдив.
  Богомилово възниква в началото на 16 век под името „Теке", значещо свещен гроб. Името идва от намерен саркофаг, закачен и до днес в малка постройка. Турците са го мислели за свое светилище. Идвали са хора от различни краища да се молят и да вземат „Шепа Вълшебна пръст" от това свято място. 
  Открити са и още няколко паметника. Източно от с. Богомилово, в местността „Атиран", има следи от голяма пътна станция на пътя Августа Траяна – Филипополис още от римско време. В землището на Богомилово има останки от Тракийско селище и надгробни могили. Намерени са плочки от Тракийския ферус и части от Тракийска колесница.
  2 BOGOMILOVO Легендата разказва: Мимюн паша, завладял цялата околност и се заселил тук. Веднъж, когато се разхождал по северните склонове на селото, хвърлил копието си на земята. То се забило в мочурливата почва и след изваждането му потекла кристално чиста вода. Тук той разкопал по дълбоко и бликнали бистри струи на извор. Водата той прекарал в селото, направил чешма, която и до днес носи името „Бобата".
  След освобождението 1878 г. в селото масово започват да се заселват български семейства.
  На 21.12.1906 г. селото се преименува Богомилово, означаващо побългаряване. 
 • КУЛТУРА

  4 BOGOMILOVO

  Народно читалище „Иванка Терзиева"

  Народно читалище „Иванка Терзиева" с. Богомилово вече 82 години развива активна народополезна културно–просветна дейност.
  Към Читалището в момента има три постоянно действащи самодейни колектива: вокална група за обработен фолклор, вокална група за стари градски песни и група за автентичен фолклор. Временно действащи са Коледарската и Лазарската групи.
  Всяка година в навечерието на великденските празници на Лазаровден, момичетата от лазарската група в пъстроцветни носии, с вити венци на главите огласят със своите песни цялото село, влизат във всяка една къща и пеят за здраве на домакините, за задомяване на моми и момци, за общо благополучие. В навечерието на коледните празници пък момчетата от коледарската група, наметнати с тежки ямурлуци обхождат цялото село и са чакани гости във всеки един дом. Домакините с радост ги посрещат, защото знаят, че те носят „добри вести". Както е било в миналото, така е и днес – със своите песни те благославят всеки дом и пожелават здраве на домакините, берекет и „пълни хамбари и кошари".
  3 BOGOMILOVO Друг един тачен и очакван народен празник е Гергьовден – той е и празник на село Богомилово. По традиция на този ден цялото село излиза на общоселско хоро. Вече няколко поредни години се организират надпявания между читалищните самодейци на нашето село и гостуващи самодейци от други села, пресъздават се характерни за този ден обредни ритуали и обичаи. Последните две години на два пъти е изнасян концерт от Иво Папазов.
  Всяка година на 21 януари по традиция се чества денят на родилната помощ – Бабинден. Млади майки от селото и баби се събират и празнуват този ден, символизиращ великото начало на живота и посветен на тези, в чиито ръце той се ражда. Пресъздава се ритуалът „бабуване" – да се помни и не се забравя от по-младите.
  Традиционни са ежегодните осмомартенски тържества, организирани от Читалището изпълнени с много песни, настроение и преклонение пред жената – майка, жената – спътница в живота, създателка на блага и общочовешки ценности.
  Денят на славянската писменост и култура – 24 май – е друг празник ежегодно честван за да засвидетелства нашето преклонение към създателите на славянската писменост, както и нашето внимание и уважение към местните учители – съвременните духовни просветители.
  8 BOGOMILOVO Всяка година на Първи юни – денят на детето в читалищния салон с много настроение и емоции се празнува този ден и оставя незабравими детски спомени у много деца от селото. Търсят се спонсори да зарадват децата с подаръци и почерпка.
  Рождество Христово е празник очакван както от децата, така и от възрастните. Затова и читалищните самодейци с много любов и настроение се подготвят за Коледния празник и изнасят всяка година голям Коледен концерт, като много пъти канят и гости – самодейци от други читалища. На децата добрият Дядо Коледа щедро поднася своите подаръци.
  Богата и разнообразна е читалищната самодейност, като всяка година са многобройни изявите на двете вокални групи – за обработен фолклор и стари градски песни и на групата за автентичен фолклор в конкурси, фестивали, както и много гостувания по покана на самодейци от други села.

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...