Калитиново

 • КМЕТ

  kmet Kalitinovo 1

  ИВАН ЕНЕВ КОСТАДИНОВ 

  Адрес п.к. 6049 с. Калитиново
  Телефон (04113) 2230;
  Моб. телефон 0885901238

  Селото е разположено на 10 км източно от Стара Загора. Това е едно от големите села в областта. Селото е гара на ж.п. линията София-Пловдив-Бургас.

  СЕЛО КАЛИТИНОВО
  Разстояние от столицата: 240 км
  Разстояние от Стара Загора: 10 км
  Надморско равнище: 150 м
  Климат: умерен
  Почва: кафява
  Площ на селото: 7 кв.км
 • ИСТОРИЯ

  10 KALITINOVOВ миналото село Калитиново не е съществувало. На негово място е имало построен турски чифлик с тъмница, която на турски се наричала "джурал". След години край чифлика започнали да се заселват българи от околните села. Прииждането на хора било голямо поради това, че почвата била много плодородна. Така се образувало село. По името на тъмницата то било наречено Джуранлии.
  Село Джуранлии има славно минало. В българската история е известно с боя при Джуранлии по време на Руско-Турската освободителна война през 1877 - 1878 година. В град Плоещ (Румъния) се извършило освещаването на Самарското знаме, извезано от жените на град Самара и подарено от тях на опълченците. След освещаването на Самарското знаме, то било поверено в ръцете на 3-та опълченска дружина с командващ подп. Калитин. Русите преминали река Дунав и се разделили на три клона. Единият от тях минал през прохода Хаин Боаз и се насочил към Нова Загора.1 KALITINOVO От юг се задавала 40 000-та войска на Сюлейман паша, който преди това е бил в Адриатическо море. Завързали се нечувани боеве. Особено люта била битката при село Джуранлии. В местността "Келеш кория" поляните били покрити с човешки трупове, които на августовското слънце започнали да гният и разлагат. Накрая останали само кости, които продължили да се белеят месеци след войната.
  Когато Джуранлии било вече свободно, жителите на селото събрали костите на убитите руски войници и български опълченци и направили гробница (могила), в която ги заровили. Тази могила се намира на север от ЖП линията и местността "Келеш кория" и е вечен гроб на загиналите в боя при Джуранлии. Поклон пред паметта им и тяхното дело. След освобождението единственото достойно място, което трябва да носи името на легендарния герой подп. Калитин е село Джуранлии. Оттогава то носи името Калитиново.
  5 KALITINOVOСело Калитиново, общ. Стара Загора се намира на 10 км източно от гр. Стара Загора. То е с население от 972 жители. Етническите групи са българи и роми. В село Калитиново има 250 къщи, като в 150 от тях живеят роми, а в останалите 100 - българи.
  Землището на с. Калитиново е от 7.054 кв. км. Релефът е равнинен. В селото има около 200 дка гори и 4 400 дка обработваема земя. Почвата е разнообразна, като преобладава кафявата, която е плодородна. Нивите се засяват предимно с житни култури, тютюн, люцерна, слънчоглед и царевица. Основният поминък е земеделие и животновъдство.
  През селото преминава третокласен път, който свързва с. Калитиново с гр. Стара Загора, с. Преславен и с. Могила. Другите пътища са полски и горски, и се използват сезонно. През селото преминават: ЖП линията София - Бургас, електропреносна мрежа от ТЕЦ "Марица-изток" и промишлен газопровод. Водоснабдяването се извършва от помпена станция, намираща се в землището на с. Преславен. В селото няма изходна канализация и се използват септични ями. Сметосъбирането се извършва от фирма "Нелсен-Чистота" ООД гр. Стара Загора.
 • КУЛТУРА

  19 KALITINOVOПЕСЕН за Подполковник Калитин

   

  Литнали сиви соколи
  над тиха бяла Дунава,
  полето черно чернее
  от тези черни гарвани.

   

  Не били сиви соколи
  най-били руси руснаци,
  не били черни гарвани
  най-били турци сеймени.

   

  16 KALITINOVOРуснаци Дунав минали
  Дунава и Стара планина,
  та ми навлезли, навлезли
  във това равно Загоре.

   

  Там се със турци срещнали,
  срещнали бой да се бият.
  Били се два дни и три дни,
  17 KALITINOVO 190x143били се цяла неделя.
   
  Най-напред върви Калитин
  в боя юнаци водеше,
  юнаци Донски казаци
  с Българско опълчение. 

   

  Земята в огън гореше,
  8 KALITINOVOгората клони кършеше,
  поспря се птичка да пее,
  поспря се вятър да вее.

   

  Голямо чудо да гледат,
  как бягат турци сеймени
  от тия руси руснаци
  от тия Донски казаци.

   

  В село Калитиново има Начално училище "Подп. Калитин", което към настоящия момент е затворено, но в двора му, който е от 2.5 дка, има изградена детска площадка със съоръжения и футболно игрище. В центъра на селото се намира озеленен обществен парк, който е 5 дка. Той е едно от най-посещаваните и достъпни мяста за отдих на открито от всички възрастови групи. В него са разположени Пенсионерския клуб, Народно читалище "Благоразумие-1927" и Паметник-костница на незнайните руски войни, участвали в Руско-Турската освободителна война (1877-1878 г.).
  За пръв път читалището в село Калитиново отваря врати през 1927 г. и носи името "Благоразумие". Дълбок поклон пред основоположниците - Иван Нойков, Койчо Славов, Диньо Нойков, Христо Чолаков и др.
  През 1971 г. е построена читалищната сграда от Химкомбинат гр. Стара Загора (бивше АТЗ). Участие в построяването взема и цялото калитиновско население. В настоящият момент читалището разполага с библиотека от 36 кв. м., с библиотечен фонд от 6 000 тома, салон с 200 места, сцена, гримьорна и фоайе. През годините е имало добра читалищна дейност с танцови и певчески групи. В настоящият момент в читалището активно работят певческа група с ръководител Мария Петкова и временни лазарска и коледарска групи. Колективите представят българските обичаи и традиции не само в с. Калитиново, но и в страната, като печелят множество грамоти и награди.
  Празниците, които се честват в селото са:
  - Бабинден - 21 януари
  - Трифон Зарезан - 14 февруари
  - Баба Марта - 1 март
  - Ден на Освобождението на България от Османско иго - 3 март с поднасяне на венци и цветя на паметника на Подп. Калитин, находящ се в землището на с. Горно Ботево и на Паметник-костница, находящ се в читалищния парк на с. Калитиново
  - Ден на жената - 8 март
  - Лазаруване
  - Възкресение Христово (Великден)
  - Гергьовден - 6 май
  - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май
  - Ден на детето - 1 юни
  - Годишнина от боевете при гр. Стара Загора и с. Джуранлии по време на Руско-турската освободителна война и празник на селото - 2 август
  - Ден на Съединението на България - 6 септември
  - Ден на независимостта на България - 22 септември
  - Ден на народните будители - 1 ноември
  - Коледуване - 24 декември
  - Новогодишно тържество и
  - Участие на певческата група при НЧ "Благоразумие-1927"- с. Калитиново във фолклорни фестивали и гостувания из страната.
  НЧ "Благоразумие-1927" - с. Калитиново развива богата и разнообразна читалищна дейност. То е отворено за всички, които желаят да четат и съхраняват българските традиции и обичаи.
 • БИЗНЕС

  18 KALITINOVOРазвито зърнопроизводство.
  Добри природо-климатични условия за доразвиване на лозарството и овощарството.

   

  В с. Калитиново има 3 кафе-аперитива и 3 магазина за хранителни стоки. 

   

     

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

 • п.к. 6000
 • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
 • Телефон за информация и централа:
  (042) 614 614
  Факс (042) 25 91 32
  Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
 • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...